Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Vier jaar gevangenisstraf voor mislukte brutale kunstroof Monet schilderij Zaans Museum

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor een poging diefstal van een schilderij van Monet uit het Zaans Museum.

De opgelegd straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Op zondag 15 augustus 2021 sloeg de 49-jarige Amsterdammer toe op klaarlichte dag terwijl het museum open was. In aanwezigheid van bezoekers en medewerkers van het Zaans Museum, probeerde de dader het schilderij ‘De Voorzaan en de Westerhem’ van de Franse kunstschilder Claude Monet te stelen. Dat schilderij is in 2015 aangekocht voor ongeveer 1,5 miljoen euro.

De dief is vermomd het museum binnengegaan met een pruik op, een hoedje, handschoenen en een mondkapje. Eenmaal binnen loopt de man recht op zijn doel af en trekt daar brutaal het schilderij van de muur en rent ermee naar buiten. Op de parkeerplaats wordt hij opgewacht door een tweede man met een gereedstaande scooter.

Terwijl de verdachte probeert te ontkomen verliest hij zijn hoedje met pruik. Wanneer hij de pruik wil oppakken, slaagt een omstander erin om het schilderij van hem af te pakken. De verdachte schreeuwt ‘gun gun gun’, waarop de bestuurder van de scooter een vuurwapen pakt en daarmee in de richting van twee omstanders schiet. Er raakte niemand gewond. De daders gingen er vervolgens op de scooter zonder schilderij vandoor.

De politie stelde een onderzoek in en heeft sporen veiliggesteld en gesproken met getuigen. Van de opgepakte verdachte werd DNA-materiaal aangetroffen op de achtergebleven netkous en een mondkapje. De man is een maand na de roof aangehouden door de politie. Hij heeft een bekennende verklaring afgelegd. Een tweede man is begin dit jaar aangehouden. Hij wordt mogelijk later vervolgd.