Vier weken cel voor bedreiging RIVM-directeur Van Dissel op Telegram

De rechtbank heeft vier weken cel opgelegd voor bedreiging van RIVM-directeur Jaap van Dissel in een groepsapp op Telegram.

Volgens de politierechter in Den Haag is er sprake van een zeer ernstige bedreiging. Tegen de verdachte, Dieuwke P., werd door het Openbaar Ministerie (OM) een gevangenisstraf van vier maanden, waarvan twee voorwaardelijk geëist. De rechter is daar niet in meegegaan en heeft vier weken cel, waarvan twee weken voorwaardelijk, opgelegd.

De 53-jarige P. had in de chatgroep met ruim tweehonderd leden foto’s en video’s gedeeld van onder meer een Nederlandse vlag waarop ze had geschreven dat Van dissel een pedofiel is. De vrouw blijkt te geloven in de complottheorie dat er een satanistisch en elitair netwerk van pedo’s bestaat en dat Van Dissel daartoe zou behoren.

Ondanks de aanhouding blijft P. achter haar woorden staan en noemde de directeur ‘een gevaar’. Ze benadrukte wel dat het nooit haar bedoeling was iemand te bedreigen. De verdachte zegt in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak.