IS/DAESH strijders (foto ter illustratie)

Vierde lid van de ‘IS-Beatles’ aangehouden op vliegveld door Britse politie

De Britse politie heeft een jihadist aangehouden die gezien wordt als een van de ‘IS-Beatles’.

Dat heeft BBC News bekendgemaakt. Het gaat om Aine Davis die bekendstaat als Jihadi Paul. Hij is op het vliegveld van Luton aangehouden waar hij arriveerde uit Turkije. Daar heeft Davis een gevangenisstraf van 7,5 jaar uitgezeten voor deelname aan een terroristische organisatie.

De ‘IS-Beatles’ vormden binnen terreurorganisatie IS een cel van vier Britse jihadi’s die tussen 2012 en 2015 in Syrië zeker 27 mensen uit vijftien verschillende landen hebben ontvoerd. De vier kregen hun bijnaam vanwege hun Britse accent. Sommige slachtoffers werden na betaling van losgeld vrijgelaten terwijl anderen werden gemarteld en gedood.

De andere leden van de IS-Beatles zitten vast of zijn inmiddels overleden. De leider, Mohammed Emwazi alias Jihadi John, werd eind 2015 gedood bij een droneaanval. Alexanda Amon Kotey, ‘Jihadi Ringo’, zit in de Verenigde Staten een levenslange gevangenisstraf uit.

Het vierde lid, El Shafee Elsheikh of ‘Jihadi George’, is in april door de jury van een Amerikaanse rechtbank schuldig bevonden aan onder meer dodelijke gijzeling en samenzwering tot moord. Hij zal naar verwachting zijn straf binnenkort te horen krijgen.