Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Vijf keer levenslang geëist voor liquidaties in Eris-proces leden motorclub Caloh Wagoh

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf keer levenslang geëist in de Eris liquidatiezaak rond motorclub Caloh Wagoh.

In totaal stonden de afgelopen maanden negentien verdachten voor de rechter in Eris-proces. Het gaat om een van de grootste liquidatieonderzoeken in Nederland. De verdachten vormden volgens het OM een criminele organisatie die gericht was op het liquideren van personen voor geld. Uit het dossier komt volgens de officier een beeld naar voren van een criminele organisatie die niet eerder is gezien in Nederland. Het verdienmodel was mensen doden. ‘Met een simpel chatberichtje op een PGP-telefoon werd beslist over leven en dood. En anderen waren bereid deze moordopdrachten uit te voeren. Door de aanhouding van de verdachten is de liquidatie-organisatie een halt toegeroepen.’

De leider van de groep is volgens het OM de 51-jarige Delano G. alias Keylow. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan vijf keer medeplegen moord, meerdere keren het medeplegen van voorbereiding tot moord, een poging tot het uitlokken van moord, het meerdere keren medeplegen van poging tot doodslag, het bezit van wapens en het leidinggeven aan een criminele organisatie. Het meeste bewijs komt uit pgp-chats waarvan G. zelf foto’s heeft gemaakt en bewaard. Dit zou hij naar verluidt hebben gedaan vanwege een samenwerking aan een documentaire.

Uitvoerders van de liquidaties werden binnen motorclub Caloh Wagoh, maar ook daarbuiten, geronseld. Een aantal vertrouwelingen knapte het werk op, samen met schutters en chauffeurs die vaak in een afhankelijke positie waren gekomen van de leider en zijn vertrouwelingen. Vijf moorden werden er uitgevoerd en minstens drie zouden al in voorbereiding zijn geweest. Tegen leider Keylow is een levenslange gevangenisstraf geëist. Ook vier anderen hoorden de hoogst mogelijke straf, van levenslang tegen zich horen eisen. Tegen de andere verdachten zijn straffen van tussen de 20 en 30 jaar geëist. De kroongetuige, Tony de G. die zeer belastende verklaringen heeft afgelegd, moet tien jaar de cel in.