Villa in Vinkeveen weg én celstraf voor Rooie Ron inzake witwassen

De rechtbank in Amsterdam heeft de villa van Rooie Ron de J. in Vinkeveen verbeurd verklaard vanwege witwassen.

Daarnaast is De J. veroordeeld tot negen maanden celstraf waarvan drie voorwaardelijk. Met de verbeurdverklaring van de villa is feitelijk het vermogen uit drugshandel in het begin van de jaren ’90 aan de verdachte ontnomen. Het OM laat weten tevreden te zijn met het vonnis.

‘Rooie Ron’ kocht in 1995 van de opbrengst uit grootschalige handel in softdrugs een kapitale villa aan de Vinkeveense Plassen. Hij verwierf het onroerend goed door de aankoop van toonderaandelen van een Zwitserse vennootschap.

In 2007 werd door het justitie beslag gelegd op de villa, nadat de man de Belastingdienst had laten weten gebruik te willen maken van de ‘inkeerregeling’. De inkeerregeling houdt in dat iemand alsnog belasting wil betalen over vroegere (verzwegen) verdiensten.

Tot die betaling van belasting is het achteraf nooit gekomen en Rooie Ron werd daarop vervolgd wegens opzettelijk witwassen van de aandelen van de Zwitserse vennootschap en van het onroerend goed in Vinkeveen.

Na een jarenlang durend strafproces heeft de rechtbank vandaag de verweren van de verdediging over verjaring, een vermeende toezegging van niet-vervolging, de (on)mogelijkheid van vervolging na fiscale inkeer, het bewijs, de strafbaarheid van het ten laste gelegde en van de verdachte zelf, verworpen en is de villa verbeurd verklaard.