Een vliegtuigmonteur is veroordeeld tot een gevangenisstraf nadat hij het navigatiesysteem van een vliegtuig saboteerde.

Volgens Amerikaanse media vond het incident op 17 juli vorig jaar plaats. Een vliegtuig van American Airlines zou met 150 passagiers van Miami naar Nassau op de Bahama’s vliegen, maar bij het opstarten gaf het toestel een foutmelding. Toen er een controle werd uitgevoerd troffen medewerkers een stuk schuimrubber aan dat vastgelijmd was aan het navigatiesysteem.

Uit bewakingsbeelden bleek dat de monteur het stuk schuimrubber had vastgelijmd. Volgens de lokale autoriteiten had het vliegtuig neer kunnen storten als de piloten geen foutmelding hadden ontvangen. Volgens de advocaat van de monteur deed zijn cliënt dit om vervolgens zelf reparaties uit te kunnen voeren. De man zat in geldnood en wilde op deze manier meer uren maken.

De man was dertig jaar in dienst bij American Airlines. Via een brief liet hij tijdens de rechtszaak weten spijt te hebben van zijn actie. ‘Er is geen excuus voor wat ik gedaan heb’, aldus de verdachte. De rechtbank heeft de man nu drie jaar gevangenisstraf opgelegd.