Volledige vrijspraak verdachten drugszaak na immense blunder politie

Dinsdag 23 april zijn zes verdachten in een grote drugszaak vrijgelaten na een gigantische blunder van politie. Het gerechtshof in Den Bosch heeft hen allen vrijgesproken.

Politie zou monsters van de naar Nederland gesmokkelde cocaïne hebben vernietigd alvorens er een zogeheten contra-expertise uitgevoerd kon worden door de verdediging. Er was weliswaar al een onderzoeksrapport waaruit zou blijken dat het inderdaad om cocaïne ging, maar alsnog moesten de monsters bewaard worden zodat de verdediging eventueel een contra-expertise kon uitvoeren. De monsters vormden het hart van het bewijs in deze strafzaak.

De zes mannen stonden in hoger beroep terecht voor de invoer van een partij coke van ruim 1600 kilo. De drugs zaten verstopt in een lading koffie afkomstig uit Costa Rica. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde eerder drie verdachten en sprak drie anderen vrij. Tegen de vrijspraken ging justitie direct in hoger beroep. De drie mannen die veroordeeld waren tekenden ook direct beroep aan. Hoofdverdachte John H. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en 10 maanden. Hij is voortvluchtig en staat al geruime tijd op de nationale opsporingslijst van de politie.

Volgens het hof kunnen de verdachten geen eerlijk proces krijgen als zo’n contra-expertise niet meer mogelijk is. In een reactie op de uitspraak liet het Openbaar Ministerie (OM) dinsdagochtend weten dat de politie de monsters heeft vernietigd. Het OM laat zo zien dat het geen blunder was bij justitie maar bij de collega’s van de politie. De vernietiging heeft ook niet plaatsgevonden in opdracht van justitie, aldus een woordvoerder. Het OM bestudeert het arrest en zal later beslissen of het in cassatie zal gaan.