ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Voorarrest neef en advocaat Ridouan Taghi verlengd met negentig dagen

De neef en advocaat van Ridouan Taghi blijft langer in voorarrest.

Dat heeft de rechtbank van Amsterdam beslist. De 38-jarige Youssef T. werd op 8 oktober aangehouden tijdens een bezoek aan Ridouan Taghi in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Volgens justitie zou T. als soort boodschapper hebben gefungeerd voor Taghi. Via briefjes werden tijdens bezoeken berichten doorgegeven. Dat zou volgens het OM blijken uit afgeluisterde gesprekken en beelden.

De recherche startte in februari van dit jaar een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke communicatie die RIdouan Taghi vanuit de gevangenis met de buitenwereld zou hebben. Uit onder meer onderschepte PGP-berichten van SKY ECC kwam de verdenking dat hij vanuit de EBI door zou zijn gegaan met criminele activiteiten. Tijdens het onderzoek bleek volgens het OM dat de neef zijn positie als advocaat mogelijk zou misbruiken.

Met toestemming van de rechter-commissaris zijn bijzondere opsporingsbevoegdheden ingezet om vast te kunnen stellen of de communicatie tussen de advocaat en Taghi ook daadwerkelijk strafbaar zou zijn. Het OM is daarbij zeer omzichtig te werk gegaan. Een belangrijk aspect is geweest dat het verschoningsrecht dat de advocaat toekomt zou worden gewaarborgd. T. is formeel aangehouden voor deelname aan een criminele organisatie die zich richt op drugshandel, witwassen en het voorbereiden van liquidaties.