Voorarrest uithalers cocaïne haven Rotterdam verlengd, zeven onderzoeken ingesteld

Het voorarrest van uithalers die gepakt werden in de Rotterdamse haven, is verlengd.

De uithalers die afgelopen weekend zijn aangehouden door de zeehavenpolitie blijven 14 dagen langer vastzitten, dat heeft de rechter-commissaris beslist. In totaal zijn 16 verdachten de afgelopen dagen voorgeleid door de officier van justitie.

Het gaat om elf mannen in de leeftijd van 19 tot en met 29 jaar uit Rotterdam, een 22 jarige man uit Capelle aan den IJssel, een 25-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht en twee 24-jarige mannen uit Den Haag en Zwijndrecht. Het OM verdenkt de mannen van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne. Los daarvan lopen er nog zeven onderzoeken naar uithalers. Het gaat hierbij om groepen variërend van 4 tot 9 personen.

Bij de hulpdiensten kwam afgelopen maandag melding binnen toen het bijna misging voor negen mannen. Zij zaten vast in een container waar de zuurstof op raakte. Na een medische controle zijn de mannen aangehouden. Eén van hen, een 18-jarige man uit Rotterdam, is vandaag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft de verdachte geschorst. De Rotterdammer blijft wel verdachte in het onderzoek. De afgelopen periode is hij 6 keer aangehouden op het haventerrein. De overige 8 mannen hebben een gedragsaanwijzing opgelegd gekregen. Zij mogen zich niet meer bevinden op de Maasvlakte.