Voormalig lid Hofstadgroep Samir A. aangehouden voor financieren terrorisme

Voormalig lid van de Hofstadgroep, Samir A., is aangehouden voor het financieren van terrorisme.

Volgens NRC werd A. eind juni aangehouden in Rotterdam. Hij wordt ervan verdacht geld te hebben gestuurd naar vrouwelijke jihadisten zodat ze konden ontsnappen uit gevangeniskampen in Syrië, aldus de krant. Uit onderzoek van justitie zou blijken dat A. geld aannam van familieleden en bekenden van de vrouwelijke Syriëgangers. Het geld zou A. vervolgens via tussenpersonen hebben gestuurd naar de vrouwen in kwestie.

De zaak kwam aan het rollen nadat verschillende media vorig jaar hadden gepubliceerd over een door A. gehouden inzamelingsactie. Met het geld van de actie zou hij vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen hebben willen steunen. Justitie ziet het sturen van geld in welke vorm dan ook naar Syriëgangers als het financieren van terrorisme. A.’s advocaat spreekt van ‘hulpverlening’.

A. kreeg eerder negen jaar celstraf opgelegd voor het voorbereiden van terroristische aanslagen. Als lid van de Hofstadgroep kreeg hij landelijke bekendheid. De politie arresteerde A. in 2005 op verdenking van het beramen van aanslagen. Hij werd samen met andere leden van de Hofstadgroep opgepakt in een onderzoek naar terrorisme.