Voormalige CDA-bestuurslid veroordeeld tot celstraf inzake MEGA drugslab in loods

Een voormalige CDA-bestuurslid heeft twaalf maanden cel opgelegd gekregen voor betrokkenheid bij een MEGA drugslab in zijn loods in Leende. De rechtbank Oost-Brabant sprak het voormalige CDA-bestuurslid vrij van productie en bezit van drugs.

De politie trof in februari 2017 een MEGA drugslaboratorium aan in een loods in Leende. In totaal waren ongeveer 21.500 liter vloerbare chemicaliën en zo’n 1.000 kilo vaste chemicaliën aanwezig. De spullen stonden in een deel van de loods dat door de 52-jarige verdachte aan een onbekend gebleven persoon was verhuurd.

Volgens de officier van justitie was de verdachte betrokken bij de productie en het bezit van MDMA en amfetamine. De rechtbank oordeelt dat uit het bewijsmateriaal niet is op te maken dat de verdachte zelf direct betrokken was bij de productie van harddrugs. Bovendien is niet gebleken dat de verdachte in het achterste deel van de loods kon komen waar de drugs stonden. De rechtbank spreekt de verdachte daarom vrij van de productie en het bezit van harddrugs.

De rechtbank acht medeplichtigheid aan de productie van harddrugs wel bewezen. Volgens de rechtbank kan het namelijk niet anders dan dat de verdachte zich bewust moet zijn geweest dat wat er in de loods gebeurde het daglicht niet kon verdragen. Zo liet hij een tussenwad bouwen en werden er bewegingsmelders en camera’s geplaatst.

De rechtbank houdt er ook rekening mee dat de verdachte zelf is getroffen door de gevolgen van de delicten. Hij was zeer actief in het verenigingsleven en was CDA-bestuurslid. Deze bezigheden heeft hij niet langer. Verder is het perceel met daarop zijn woning een half jaar gesloten geweest op last van de burgemeester.