Voormalige medewerker Twitter verdacht van spionage voor Saoedische overheid

Een voormalige medewerker van Twitter wordt verdacht van het spioneren voor de Saoedische overheid.

Volgens persbureau Bloomberg gaat het om Ahmad Abouammou die als manager werkzaam was bij het bedrijf. Zijn functie was onder meer het helpen van prominente figuren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij het promoten van hun accounts. Hij maakte volgens de aanklacht gebruik van zijn positie om toegang te krijgen tot de e-mails, telefoonnummers en geboortedata van gebruikers die zich kritisch uitlieten over de Saoedische regering.

De informatie zou tussen november 2014 en mei 2015 zijn doorgegeven aan functionarissen van het land. In ruil daarvoor zou hij verschillende beloningen hebben gekregen. Volgens de Amerikaanse regering werkte Abouammou samen met een assistent van de kroonprins van Saoedi-Arabië. Zelf claimt hij onschuldig te zijn en zijn normale werkzaamheden te hebben uitgevoerd.

Wat er geëist gaat worden tegen de voormalige Twitter manager is niet bekend. Volgens een woordvoerder riskeert hij een gevangenisstraf van tussen de tien en twintig jaar. Ook twee andere personen worden verdacht van spionage, maar worden nog gezocht.