Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Voormalige president Zuid-Afrika moet terug gevangenis in om straf uit te zitten

Het Constitutioneel Hof van Zuid-Afrika heeft besloten dat de voorwaardelijke vrijlating van de voormalige president Jacob Zuma onwettig was. Zuma moet daarom terug naar de gevangenis om de rest van zijn straf uit te zitten.

Zuma werd in 2021 veroordeeld tot 15 maanden cel voor minachting van het gerechtshof. Hij weigerde mee te werken aan een onderzoek naar corruptie tijdens zijn presidentschap. In 2021 werd hij na acht weken in de gevangenis voorwaardelijk vrijgelaten, vanwege zijn slechte gezondheid.

Zuma’s advocaat had betoogd dat zijn cliënt niet in staat was om zijn straf uit te zitten in de gevangenis, vanwege zijn medische problemen. Het Constitutioneel Hof heeft echter geoordeeld dat de vrijlating onwettig was, omdat er geen medisch bewijs was dat Zuma niet in staat was om zijn straf uit te zitten in de gevangenis.

De uitspraak van het Constitutioneel Hof is een nederlaag voor Zuma. Hij moet nu terug naar de gevangenis om de rest van zijn straf uit te zitten. De uitspraak is ook een nederlaag voor de ANC, de partij van Zuma. De ANC is verwikkeld in een corruptiezaak en de uitspraak van het Constitutioneel Hof zal de partij verder onder druk zetten.