Voortvluchtige Albanees aangehouden in A’dam

Maandag 15 april heeft de politie in Amsterdam een voortvluchtige crimineel uit Albanië aan kunnen houden.  De 33-jarige voortvluchtige man was begin dit jaar uitgeleverd aan Italië, maar moest toen door een vormfout worden vrijgelaten. De man zag zijn kans schoon en sloeg op de vlucht. Gister werd hij opgespoord en aangehouden in de Amsterdamse volkswijk De Pijp.

Begin dit jaar had de Italiaanse politie de Albanese autoriteiten gevraagd om uitlevering van de 33-jarige man. Volgens de Italianen zou de man betrokken zijn geweest bij een moord en poging tot moord in juni 2000 in Italië. Op 10 januari 2013 werd hij uitgeleverd aan Italië. Echter zes weken later stond hij alweer op vrije voeten als gevolg van een vormfout.

In maart vaardigden de Italiaanse autoriteiten een nieuws Europees Arrestatie Bevel (EAB) uit. De politie had informatie waaruit zou blijken dat de man zich in Amsterdam ophield. Die informatie/tip kwam op 10 april binnen bij de afdeling Zware Criminaliteit van de politie in Amsterdam.

Daarop werd in nauwe samenwerking met justitie en de Italiaanse politie een recherche onderzoek gestart. Daaruit bleek maandag 15 april dat de voortvluchtige man mogelijk zou verblijven in een woning in De Pijp. Toen de voortvluchtige Albanees naar buiten kwam werd hij meteen aangehouden. De man is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Op korte termijn zal het verzoek van de Italiaanse autoriteiten voor overlevering in de rechtbank worden behandeld.

Bron: Politie