© Justitie

Voortvluchtige Gerel P. krijgt 20 jaar gevangenisstraf voor dubbele poging tot liquidatie

De rechtbank heeft de voortvluchtige Gerel P. bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel voor een dubbele poging tot liquidatie.

Op 10 december 2016 troffen voorbijgangers in een weiland bij Noordeloos twee zwaargewonde mannen aan. De slachtoffers blijken meerdere keren te zijn beschoten. De politie stelt direct een groot onderzoek in naar de dubbele poging tot liquidatie. De 37-jarige P. komt hierbij in beeld als mogelijke schutter.

Volgens de rechtbank is P. ‘zeer precies en planmatig te werk gegaan’. Hij had de slachtoffers een PGP-telefoon gegeven en die dag een afspraak met de twee gemaakt. In Utrecht zijn de mannen bij P. in de Audi gestapt waarna ze reden naar Noordeloos. Eenmaal gearriveerd moesten de twee uitstappen en trok P. zonder aanleiding een vuurwapen en schoot. Het is een wonder dat de slachtoffers de aanslag hebben overleefd. Eén van de mannen is in zijn hoofd geschoten waarna P. nog drie keer op hem schoot. De andere slachtoffer raakte ook levensbedreigend gewond toen hij probeerde weg te rennen en werd beschoten.

Een paar dagen na de poging tot liquidatie is P. gevlucht naar Suriname. Wanneer zijn vriendin naar het Zuid-Amerikaanse land afreist wordt direct contact gezocht met justitie in Paramaribo. Die houden P. vervolgens aan en hij wordt overgebracht naar de gevangenis in de hoofdstad. Op 17 maart weet hij met geweld uit de gevangenis te ontsnappen. Sindsdien is de verdachte voortvluchtig.