Blokken cocaïne (foto ter illustratie)

Voortvluchtige Surinaamse drugscrimineel veroordeeld tot jaren cel in België voor smokkel blokken cocaïne

In België is een Surinaamse drugscrimineel veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het smokkelen van blokken cocaïne.

Dat melden Belgische media. De 58-jarige Rudo M. is door de rechtbank in Antwerpen schuldig bevonden inzake betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. De rechtbank heeft M. acht jaar cel en 80.000 euro boete opgelegd. Zijn vermeende handlanger, de ex-profbasketballer Jeff M. (39), heeft van de rechter zes jaar cel en eveneens 80.000 euro boete opgelegd gekregen.

De twee mannen zouden volgens de rechtbank betrokken zijn geweest bij zeker drie drugstransporten. Het ging om gemiddeld 10 kilogram blokken cocaïne per lading die vanuit de Dominicaanse Republiek naar België werden gesmokkeld. In 2019 werd de gezochte M. in Suriname aangehouden voor drugshandel.

De Surinaamse Rudi M. werd eerder al in België veroordeeld voor soortgelijke feiten. Hij kreeg destijds 15 jaar cel vanwege internationale drugssmokkel en deelname aan een criminele organisatie. De voortvluchtige drugscrimineel stond enige tijd op de Belgische Most Wanted-lijst van meest gezochte criminelen. Samen met zijn broer stond M. jarenlang aan het hoofd van een organisatie die partijen cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek aar Europa smokkelde via onder meer luchthaven Zaventem.