© crime-nieuws.nl

Vrijspraak voor ex-president Hells Angels ‘Big Willem’ inzake witwassen 1,7 miljoen op Zwitserse bankrekening

De oud-president van de Hells Angels, ‘Big Willem’, is vrijgesproken inzake het witwassen van 1,7 miljoen euro op een Zwitserse bankrekening.

Volgens justitie zou het geld afkomstig zijn van criminele activiteiten en heeft hier beslag op gelegd. De rechtbank in Zwolle ziet dit anders en heeft bepaald dat er te weinig bewijs tegen de 68-jarige Willem van B. inzake witwassen of een crimineel herkomst van het geld.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de Amsterdammer het witwassen van in totaal  1.716.371,10 euro. De aanleiding van het onderzoek is een inkeerverzoek bij de belastingdienst. De belastingdienst meldde het verzoek bij de FIU. De ruim 1,7 miljoen stond op een bankrekening in Zwitserland.

Het bedrag zou volgens het OM in een periode van 12 jaar (1978-1990) cash in guldens door de verdachte naar Zwitserland zijn gebracht. In die tijd vervulde Van B. een prominente rol bij motorclub Hells Angels. ‘Als je daar geen goed verhaal bij hebt, of er voor kiest dat verhaal voor je te houden, komt dat voor eigen risico. In deze zaak had verdachte geen duidelijk verifieerbaar verhaal. De verdachte kiest er bewust voor om niet bij te dragen aan het inzichtelijk krijgen van de herkomst van de gelden. Dat is zijn goed recht. Maar de consequenties daarvan komen voor zijn eigen rekening.’, aldus de officier van justitie.