Vrijspraken voor ‘Audi-bende’ plofkraken in Duitsland met 118K cash buit

De rechtbank heeft drie mannen vrijgesproken van een aantal ‘Audi-bende’ plofkraken in Duitsland en deelname aan een criminele organisatie.

Een 31-jarige man uit Utrecht en twee mannen van 29 en 37 jaar uit Amsterdam zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij twee plofkraken in Duitsland en deelname aan een criminele organisatie. De twee Amsterdammers werden wel veroordeeld voor respectievelijk autodiefstal en witwassen. De mannen kwamen in het vizier van de politie nadat de naam van één van hen naar boven kwam in een onderzoek naar twee schietpartijen op een coffeeshop in Amsterdam.

Op 1 februari 2017 en op 17 februari 2017 werden in Neukirchen-Vluyn en in Aachen-Simmerath in Duitsland 2 plofkraken gepleegd door gemaskerde mannen. Bij de overval op de geldautomaat in Neukirchen-Vluyn maakten ze ongeveer 118.000 euro buit, bij de andere lukte het de daders niet om geld te stelen.

De rechtbank stelt vast dat er geen direct bewijs in het dossier aanwezig is dat de verdachten betrokken zijn geweest bij de plofkraken. Zo betroffen telefoongegevens die zijn onderzocht voornamelijk Nederlands grondgebied. Ook is er geen DNA van de mannen aangetroffen op de plaats delict en zijn er geen duidelijke signalementen van de gemaskerde mannen die de plofkraken hebben gepleegd.