Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Vrouw aangehouden voor leiden drugsorganisatie en aansturen dealers in Friesland

De politie in Friesland heeft aanhoudingen verricht voor drugshandel en een bestellijn in beslag genomen.

Aanleiding voor het onderzoek was een melding in Grootebroek dat een vrouw drie pakketjes door de brievenbus gooide waar de bewoners niet op zaten te wachten. Toen zij de dame wilden aanspreken op de ongewenste post, zagen de bewoners dat de vrouw bij een man de auto instapte. De getuigen hielden de auto tegen zodat de gealarmeerde agenten het duo kon spreken.

Toen de politie arriveerde werd de auto gecontroleerd. In de auto werd een schriftje met allerlei aantekeningen en telefoonnummers aangetroffen. In de tas van de 67-jarige vrouw bleken 750 XTC pillen, 100 gram harddrugs verpakt in zogenaamde wikkels en ruim 1000 euro te liggen. Hierop hield de politie de vrouw en de 76-jarige man aan. De drugs en het schriftje zijn in beslag genomen. Bij een doorzoeking in de woning van de vrouw werden nog eens tientallen XTC pillen aangetroffen.

Enkele dagen daarna stuitte de politie tijdens haar surveillance in Wervershoof op een bestuurder van een auto die opviel vanwege zijn verkeersgedrag. De bestuurder kreeg een stopteken voor een controle. Toen de 35-jarige man zijn portemonnee pakte, viel er een wikkel op de grond. De agenten controleerden daarop de man en de auto. Hierbij troffen zij 70 wikkels met harddrugs en honderden euro’s aan contant geld aan. Ook lag in de auto een schriftje met aantekeningen en telefoonnummers. Veel van de contactgegevens kwamen overeen met de gegevens die in het schriftje van de eerder aangehouden man en vrouw stonden. De drugs, het geld, de auto en een telefoon werden in beslag genomen en de man werd aangehouden.

De recherche nam het onderzoek over en daaruit bleek dat het vermoedelijk ging om een criminele organisatie. Aan het hoofd stond een 48-jarige vrouw. Deze organisatie bleek al jaren actief te zijn in West-Friesland en de vrouw stuurde meerdere mensen aan voor het rondbrengen van drugs in dat gebied. De hoofdverdachte werd op 16 juni aangehouden en haar woning is doorzocht. In de woning werden ruim 150 XTC pillen, 130 gram hennep en een telefoon aangetroffen. Ook werd in de woning een 41-jarige man aangehouden die vermoedelijk fungeerde als een van de rijders. De drugs en de telefoon werden in beslag genomen. Later bleek dat deze telefoon werd gebruikt om de rijders aan te sturen. Ook kwam uit onderzoek naar voren dat deze ‘bestellijn’ voor drugs, contact had met honderden afnemers uit de regio West-Friesland.

De verdachten zitten vast op verdenking van drugshandel. De politie stuurt volgende week honderden personen een sms-bericht dat hun nummer is aangetroffen in een telefoon die in het kader van een drugsonderzoek in beslag is genomen. In het bericht waarschuwt de politie voor de risico’s van drugsgebruik.