Vrouw die boodschappen van moeder kreeg moet 7000 euro bijstand toch terugbetalen

Een vrouw uit de gemeente Wijdemeren die boodschappen van haar moeder kreeg, moet toch ruim 7000 euro bijstand terugbetalen.

 

Dat heeft de gemeente laten weten na opnieuw naar de zaak te hebben gekeken. Het nieuws rond de terugbetaling veroorzaakte recent nogal wat ophef. De zaak deed politici denken aan de Toeslagenaffaire. Wethouder Rosalie van Rijn kondigde daarop aan dat de gemeente de zaak opnieuw zou bekijken.

De gemeente laat nu weten dat in 2018 een onderzoek startte toen ontdekt werd dat de vrouw een auto ‘uit het duurdere segment’ zou bezitten en dit niet had gemeld. De conclusie van het onderzoek was dat de hogere vaste lasten vooral op zijn gegaan aan de kosten van de auto en een motor, en niet aan boodschappen.

‘Het staat iedereen vrij om zelf te besluiten waar je je geld aan uitgeeft, maar dat kan niet ten koste gaan van uitgaven waarvoor de bijstand is bedoeld, namelijk de kosten van levensonderhoud’, aldus de gemeente. De waarde van de boodschappen is geschat op 7000 euro en de vrouw moet dit nu van de gemeente gaan terugbetalen. De zaak is nog niet afgerond want er loopt een hoger beroep.