© US Army via Wikimedia Commons

Vrouw moet 18 jaar de cel in voor doodschieten echtgenoot in Zwaag

De rechtbank heeft 18 jaar gevangenisstraf opgelegd aan een vrouw voor het doodschieten van haar echtgenoot in Zwaag.

De 63-jarige vrouw is door de rechtbank Noord-Holland schuldig bevonden en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. Een 59-jarige man die verregaande mate heeft geholpen is medeplichtig bevonden en moet 10 jaar de cel in. Daarnaast moeten ze schadevergoedingen van 17.500 euro betalen aan de stiefkinderen van het slachtoffer.

Op 12 april 2020, eerste paasdag, werd de 52-jarige Martin Griep levenloos aangetroffen in zijn woning in Zwaag. Het slachtoffer zou eerder die dag een afspraak hebben met zijn echtgenote. De twee woonden al geruime tijd afzonderlijk van elkaar. Nadat Griep niet was komen opdagen op een afspraak die hij later die dag had werd de politie ingeschakeld en is het onderzoek gestart.

Uit onderzoek komt volgens het OM naar voren dat de vrouw maandenlang bezig is geweest met de voorbereidingen voor de moord en met het creëren van een alibi. ‘De vrouw heeft planmatig gewerkt. Zij heeft een vuurwapen gekocht, een afspraak met het slachtoffer gemaakt en is vermomd naar zijn huis in Zwaag gegaan, kennelijk om herkenning in de buurt te vermijden. Haar telefoon liet ze bewust achter in haar eigen woning in Hoorn om een alibi te construeren. Nadat ze Griep had beschoten, heeft ze vanaf zijn telefoon een bericht gestuurd naar haar eigen telefoon waardoor ’t zou lijken dat alles weer goed was tussen hen en dat hun afspraak die dag niet door zou zijn gegaan.’ Aldus de officier van justitie.