Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij de rechtbank in Den Bosch een celstraf van vier jaar geëist tegen een 28-jarige vrouw uit Den Bosch. Ze wordt verdacht van het prepareren en verkopen van EncroChat-telefoons, waarmee criminelen anoniem versleutelde berichten konden versturen.
Volgens justitie maakte de vrouw deel uit van een criminele organisatie die zich bezighield met witwassen en het faciliteren van georganiseerde misdaad.
Onderzoek naar handel in cryptotelefoons
De vrouw zou van april 2019 tot juni 2020 actief zijn geweest in de verkoop van de versleutelde telefoons. Ze kwam in beeld als reseller en werd op 14 september 2021 aangehouden. Hoewel de verkoop van cryptotelefoons op zichzelf niet strafbaar is, stelt het OM dat deze toestellen in dit geval uitsluitend werden gebruikt voor criminele doeleinden. De verdachte had bovendien de mogelijkheid om berichten op afstand te wissen, wat ze volgens justitie ook regelmatig deed als een gebruiker werd opgepakt.
Betrokkenheid bij criminele netwerken
Zelf beweert de vrouw niet te hebben geweten wie haar klanten waren of waar de telefoons voor werden gebruikt. Het OM acht dit ongeloofwaardig, mede omdat ze geen administratie bijhield en grote contante betalingen ontving. Ook had ze een netwerk dat grotendeels bestond uit personen die zich met drugshandel bezighielden. Volgens justitie verkocht ze de telefoons bewust aan criminelen en hielp ze hen zo uit handen van de politie te blijven.
Omzet en financiële voordelen
De politie berekende dat de vrouw in totaal ruim 630.000 euro verdiende met de verkoop van de cryptotelefoons. Ze fungeerde als sub-reseller en werkte voor een grotere verdachte, die op zijn beurt dertig resellers onder zich had. Deze hoofdverdachte moet zich op 30 september 2025 voor de rechter verantwoorden.
Volgens het OM heeft de vrouw willens en wetens bijgedragen aan het bemoeilijken van de opsporing van zware criminaliteit, waaronder grootschalige drugshandel. “Dit alles met maar één doel: snel geld verdienen,” aldus de officier van justitie, die benadrukte dat dit haar zwaar wordt aangerekend. Naast de celstraf kondigde het OM ook een ontnemingsvordering aan, waarmee het crimineel verkregen vermogen kan worden teruggevorderd.
De rechtbank doet op 15 april uitspraak in deze zaak.