© Pexels / Pixabay

Vrouw uit Den Bosch uitgeleverd aan Spanje voor poging liquidatie politicus

Een 27-jarige vrouw uit Den Bosch, Chahinez K., wordt aan Spanje overgeleverd vanwege haar vermeende betrokkenheid bij een moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras.

Overleveringsbesluit

De Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft het verzoek tot overlevering goedgekeurd, waardoor Chahinez K. aan Spanje wordt uitgeleverd. Ze werd eind april in Nederland gearresteerd op verzoek van de Spaanse autoriteiten. Ze wordt verdacht van het financieren en voorbereiden van de moordaanslag op 9 november in Madrid.

Verdenking en Ontkenning

K. ontkent betrokkenheid bij de aanslag. Haar ex-partner, die ook een verdachte is, is nog voortvluchtig. Chahinez K. zou op zijn uitnodiging naar het zuiden van Spanje zijn gevlogen en hem vervolgens naar Madrid hebben vergezeld.

Aanhouding van Verdachte in Haarlem

Op 9 juni werd in Haarlem een 38-jarige man met de Tunesische nationaliteit aangehouden, die volgens het Openbaar Ministerie de vermoedelijke schutter is. Spanje heeft ook om zijn uitlevering gevraagd. De Tunesische verdachte, samen met een 27-jarige Colombiaan, wordt ook verdacht van het voorbereiden van de liquidatie van een Iraanse activist en journalist die in Nederland verblijft.

Motief voor de Aanslag

Alejo Vidal-Quadras, die betrokken was bij de oprichting van de partij VOX en voormalig Europarlementariër voor de Partido Popular, heeft banden met de Iraanse oppositie. Hij vermoedt dat deze connectie het motief was voor de moordaanslag op hem.

Straf in Nederland

De Spaanse autoriteiten hebben toegezegd dat Chahinez K., bij een eventuele veroordeling, haar straf in Nederland mag uitzitten.

Deze zaak onderstreept de internationale samenwerking tussen politiediensten en justitie om grensoverschrijdende misdaad aan te pakken.