Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Vrouw uit Uithoorn krijgt veel hogere straf dan geëist voor verspreiden IS-propaganda

De rechtbank heeft een vrouw uit Uithoorn veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het verspreiden van IS-propaganda. Het OM had een straf van drie jaar geëist.

De 32-jarige vrouw hangt het gewelddadig salafistisch gedachtengoed aan en heeft in 2019 op zeer uitgebreide schaal IS-materiaal via Telegram verspreid. Dit past, zo vindt de rechtbank, binnen de mediastrategie van IS. Zij maakte hierdoor deel uit van deze terroristische organisatie die zich in de wereld schuldig maakt aan aanslagen en die de bevolking vrees aanjaagt, aldus een woordvoerder.

De vrouw deelde ook nog twee video’s van krijgsgevangenen van IS die op gruwelijke wijze werden gedood. Ze gaf daar ook eigen vernederend commentaar op in video’s en heeft hiermee de slachtoffers aangerand in hun persoonlijke waardigheid, wat een oorlogsmisdrijf is. Verder riep ze anderen op tot het plegen an terroristische misdrijven en oorlogsmisdrijven en heeft zichzelf en derden getraind in het maken van een bomgordel.

De rechtbank verwijt de vrouw dat zij IS omschrijft als een groep jongens dat het recht had een Islamitische Staat te stichten. De vrouw lijdt aan een ernstige neurologische aandoening en een psychische impulsstoornis. De feiten worden haar dan ook verminderd toegerekend. De rechtbank vindt de straf die is geëist door de officier van justitie van drie jaar veel te laag en veroordeelt de vrouw tot een gevangenisstraf van zes jaar. Daarnaast heeft de vrouw tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen.