Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Vrouw veroordeeld door hof Den Haag voor misbruiken minderjarige vriendje (14) van dochter

Een vrouw is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het misbruiken van een minderjarige jongen.

De 50-jarige vrouw had tussen 2014 en 2017 een relatie met een destijds vriendje van haar dochter die pas 14 jaar oud was. De relatie ging door tot de jongen bijna 18 was. Tot de 16e verjaardag van de jongen is de vrouw door het hof veroordeeld voor het plegen van ontucht met een kind jonger dan 16 jaar. Nadat de jongen 16 jaar was geworden, gaat het om het plegen van ontuchtige handelingen met een persoon jonger dan 18 jaar door misbruik te maken van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht, aldus het hof.

Het hof is van oordeel dat hiervan sprake was, niet alleen vanwege het grote leeftijdsverschil, maar ook omdat de vrouw als moeder van een vriendinnetje een andere maatschappelijke positie had. Daarbij acht het hof bewezen dat de vrouw op meerdere momenten tegenover de jongen ook dwingend is geweest in het voortzetten van de relatie.

Het Haagse hof is van oordeel dat het om ernstige strafbare feiten gaat, met grote en onomkeerbare gevolgen voor de ontwikkeling van het slachtoffer. De vrouw wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet zij ruim 10.000 euro aan schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Het hof heeft ook een contactverbod met het slachtoffer opgelegd van 2 jaar.