Vrouw veroordeeld tot jaren cel voor leiden criminele organisatie en cybercrime aangehouden

Een vrouw die tot een celstraf is veroordeeld voor het leiden van een criminele organisatie en cybercrime, is in Amsterdam aangehouden.

De in 2019 voor cybercriminaliteit veroordeelde J.V. is op woensdag 9 juni aangehouden in Amsterdam. In 2019 werd de 30-jarige vrouw een gevangenisstraf opgelegd van 5 jaar. Ze was voortvluchtig sinds haar veroordeling. De politie is nog op zoek naar de mannelijke medeverdachte, de 26-jarige Amsterdammer I.T.

In januari 2017 werd door het cybercrimeteam van de politie eenheid Zeeland- West- Brabant een onderzoek gestart naar een criminele organisatie die zich bezig hield met phishing en computervredebreuk: het met behulp van valse e-mails slachtoffers lokken naar een valse website van banken om daar de inloggegevens te achterhalen.

Met de inloggegevens werden de rekeningen van de slachtoffers vervolgens leeg gehaald met grote financiële gevolgen. Het onderzoek, onder de naam Vari, werd gestart onder leiding van het arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant. Gedurende het onderzoek werd vastgesteld dat het ging om een grote criminele organisatie die actief was in wisselende samenstellingen.

De strafzaak van de twee hoofdverdachten vond plaats in het voorjaar van 2019 bij de rechtbank in Breda. Daarbij werden de vrouw van 30 jaar uit Enschede en de 26-jarige Amsterdammer I.T. veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en het betalen van ruim 124.000 euro. Beide verdachten zijn veroordeeld voor hun leidende rol in de criminele organisatie. De Rabobank becijferde dat deze criminele organisaties over de periode van 1 december 2016 tot en met 31 oktober 2017 een schade van zo’n 1,6 miljoen euro heeft berokkend.