Een deel van de aangetroffen vuurwapens. © Politie

Wapenarsenaal met automatische vuurwapens en handvuurwapens gepakt in Amsterdam na wilde achtervolging

De politie heeft na een observatie in Amsterdam en een achtervolging op de A2 een wapenarsenaal aangetroffen en in beslag genomen. Het gaat om onder meer automatische vuurwapens en handvuurwapens.

Het onderzoek startte zaterdag nadat agenten zagen dat op de Comeniusstraat in Amsterdam een grote zwarte sporttas werd overgedragen. Hierbij was een 26-jarige Amsterdammer betrokken en na de overdracht rijden twee voertuigen met Belgische kentekenplaten weg in de richting van de A10. De besluit de achtervolging in te zetten en op de A2 kreeg één van de auto’s een stopteken. De bestuurder weigerde te stoppen en sloeg op de vlucht.

Er werd volgens de politie met enorme snelheden gereden waarop agenten vanwege het gevaar de achtervolging moesten staken. Tijdens de wilde rit werd op de A2 ter hoogte van Vianen de sporttas uit het raam gegooid. De snelweg werd afgezet en na onderzoek bleken daar drie automatische vuurwapens en een handvuurwapen in te zitten.

De 26-jarige Amsterdammer die betrokken was bij de overdracht werd gevolgd en had een ontmoeting in Utrecht. Tijdens die ontmoeting zijn hij en drie andere betrokkenen aangehouden. Kort daarna werd bij een parkeerplaats van de McDonalds in Breukelen één van de twee voertuigen met Belgisch kenteken aangetroffen. Het gaat om de auto die al uit zicht was toen agenten de achtervolging inzetten. Het voertuig is in beslag genomen en de twee inzittenden zijn aangehouden.

De politie heeft na de aanhoudingen een woning aan de Comeniusstraat doorzocht. Daar troffen agenten een compleet wapenarsenaal aan. Het ging meerdere (automatische) wapens, munitie en een hoeveelheid verdovende middelen en contant geld. Een in de woning aanwezige vrouw (18) is aangehouden. Twee van de mannen die bij de ontmoeting Utrecht zijn aangehouden zijn inmiddels heengezonden. De vijf andere verdachten worden deze week voorgeleid bij de rechter-commissaris in Amsterdam. Het onderzoek naar wapenhandel en bezit is in volle gang.

Een deel van de aangetroffen vuurwapens. © Politie