Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Werkstraffen en vrijspraak voor vechtpartij Blerick gelinkt aan dodelijke schietpartij

Op 22 november 2023 heeft de rechtbank uitspraak gedaan in het onderzoek ‘Blerick’, waarbij 9 verdachten terechtstonden. De rechtbank oordeelde variërend van vrijspraak tot het opleggen van de maximale werkstraf van 240 uur voor de verdachten.

De zaak had betrekking op een vechtpartij die aanleiding gaf tot een schietpartij op 1 november 2017, waarbij Ömer Köksal om het leven kwam, en de daaropvolgende ongeregeldheden. In een particuliere zoektocht naar de schutters werd een woning wederrechtelijk betreden, waarbij de bewoners werden mishandeld. Hetzelfde gebeurde bij een automobilist van wie werd vermoed dat hij iets te maken had met de schietpartij.

De politie werd op verschillende dagen aanzienlijk gehinderd door opruiing van de menigte op straat, waarbij stenen, stokken en buizen naar de politie werden gegooid. Ook een tv-ploeg van PowNed werd belaagd, hun microfoon werd gestolen en er vielen klappen. De rechtszaak over deze incidenten begon pas zes jaar later, eerst werden de daders van de schietpartij berecht en vervolgens zorgden coronamaatregelen voor vertraging.

De rechtbank constateerde een overschrijding van de redelijke termijn van 2 jaar voor berechting, wat van invloed was op de straffen. Verdachten die sinds 2017 of begin 2018 als verdachte waren aangemerkt en verhoord, kregen mildere straffen, vooral omdat ze na de feiten nauwelijks meer met politie en justitie in aanraking waren gekomen.