Werkstraffen geëist voor gewelddadige berovingen mannen na dates via app Grindr

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft werkstraffen geëist tegen een groep jongeren voor het met geweld beroven van mannen na dates via de app Grindr.

Volgens de officier van justitie hadden de tieners gezamenlijk een profiel aangemaakt op datingsite Grindr onder een gefingeerde naam met daarbij een portret die ze hadden gehaald van Instagram. Met z’n vieren gingen ze af op afspraken die tot stand kwamen met twee slachtoffers.

Met een slachtoffer werd begin juli vorig jaar afgesproken in Hoogeveen, in het Steenbergenpark. Een van hen wachtte op een bankje. De andere drie sprongen uit de bosjes toen het slachtoffer op het bankje plaats nam.

Het slachtoffer kreeg stompen in het gezicht en schoppen. Door met zijn laptoptas terug te slaan, kon hij ontkomen, zijn telefoon werd afgepakt door de verdachten. Bij een nabijgelegen grillroom kon hij de politie bellen, die in de omgeving een van de verdachten traceerde.

Eind april werd een slachtoffer in de val gelokt in het centrum van Hoogeveen. Ook hij had gereageerd op het nep-profiel van de verdachten. Dit slachtoffer kreeg enkele vuistslagen tegen zijn hoofd, waarna ze een park in liepen. Een taxichauffeur alarmeerde de politie. Ook van dit slachtoffer werd de telefoon afgepakt en vernield door de jongens.

In beide mishandelingen waren ze met z’n vieren, in wisselende samenstelling. De verdachten komen uit Hoogeveen en Hollandscheveld. Tegen de verdachten zijn werkstraffen tot 90 uur voor de gewelddadige berovingen.