© Crime-Nieuws.nl

Wiet aangetroffen bij verdachten reeks brutale diefstallen shovels en kranen in Achterhoek

De politie heeft in een onderzoek naar een reeks brutale diefstallen van shovels en kranen, aanhoudingen verricht.

De diefstallen vonden tussen maart en juli 2021 plaats in voornamelijk de Achterhoek. In totaal is er in het afgelopen halfjaar door de recherche van de teams Achterhoek Oost en Achterhoek West onderzoek gedaan naar vijftien zaken. In dertien zaken ging het om diefstal. Er werden dure machines buitgemaakt in Aalten, Etten, Hasselt, Klarenbeek, Olst, ’s-Heerenberg, Silvolde, Terborg, Tiel, Ulft, Winterswijk, Zevenaar en Zieuwent. Bij een zaak in Doetinchem bleef het bij een poging tot diefstal en bij een zaak in Amsterdam ging het om de verduistering van een graafmachine.

De waarde van de machines loopt in sommige gevallen volgens de politie op tot tienduizenden euro’s. Na onderzoek kwamen negen verdachten in beeld. Bij één van de verdachten, een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd een sleutelbos met tientallen valse sleutels van shovels aangetroffen en in beslag genomen. Uit onderzoek bleek dat de machines deels in Duitsland te koop werden aangeboden.

Verder werd een 23-jarige man uit Winterswijk werd met een gestolen shovel uit Nederland aangehouden in de plaats Everwinkel in Duitsland. De man werd door de Duitse politie verhoord, nadat een particulier recherchebureau de Duitse politie had getipt. Bij een hoofdverdachte, een 28-jarige man uit Doetinchem, werden thuis ook zo’n 300 wietplanten aangetroffen.

De overige verdachten zijn drie mannen uit Winterswijk (25, 27 en 31 jaar), twee mannen uit Doetinchem (22 en 25 jaar), een 28-jarige man uit Terborg, een 36-jarige vrouw uit Apeldoorn, een 41-jarige man uit Dieren, een 46-jarige man uit Deventer en een 47-jarige man uit Almelo.

Uiteindelijk zijn er negen shovels teruggevonden. Ook een aanhangwagen kon terug worden gebracht bij de rechtmatige eigenaar. Na alle aanhoudingen nam het aantal aangiftes volgens een woordvoerder van de politie significant af. Met de branche zal worden overlegd hoe dergelijke diefstallen in de toekomst kunnen worden voorkomen.