Wiet legaal in Washington

Het is een mooie dag voor alle wietrokers, want Washington heeft als eerste Amerikaanse staat het gebruik van marihuana gelegaliseerd. En is daarmee ook gelijk de eerste plek op aarde waar marihuana volledig gelegaliseerd is. De staat Colorado zal binnenkort volgen.

Het is vanaf vandaag voor mensen vanaf 21 jaar niet meer strafbaar om wiet te roken, in bezit te hebben, te produceren en verkopen in de staat Washington in de VS.

Op 6 november is er een referendum gehouden met betrekking tot de legalisering van marihuana. En daar hebben de inwoners van Washington gekozen vóór de legalisering van marihuana. De wet is afgelopen nacht in werking getreden.

In Colorado hebben de inwoners ook gestemd voor legalisering van marihuana. Daar wordt binnen enkele weken een wet verwacht die dit regelt.

Hoewel het gebruik gelegaliseerd is door de staten, blijft marihuana illegaal volgens de Amerikaanse federale wet. Het is niet bekend wat dat voor gevolgen zal hebben.

Zo hoort het. De Amerikanen gaan vooruit en wij in Nederland zetten twintig stappen achteruit met betrekking tot drugswetgeving. Zoals de briljante “wietpas” plan, waar Ivo Opstelten nog volledig achter staat.

Marihuana had allang gelegaliseerd moeten worden. Alcohol richt veel meer schade aan en is gewoon legaal te koop in de supermarkt. Nederland moet ook vooruit en volledig legaliseren. Het gebruik, bezit, productie en verkoop.

Een verbod op marihuana is zo achterhaald en slaat nergens op. Het verbieden maakt het alleen maar duurder en aantrekkelijker voor criminele organisaties.