Wiet, donkere wolken en regen op komst. © crime-nieuws.nl

Wietkweker veroordeeld tot gevangenisstraf na poging afkopen werkstraf

De rechtbank heeft een wietkweker die veroordeeld was tot een werkstraf een gevangenisstraf opgelegd omdat hij zijn straf probeerde af te kopen.

De 23-jarige man uit Heerlen werd in februari 2019 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 180 uur vanwege het runnen van een wietkwekerij en het stelen van stroom.

Toen hij uiteindelijk met zijn werkstraf startte, bood hij de werkmeester bij het project een som geld aan om zijn werkstraf niet te hoeven doen. Deze werkmeester rapporteerde dit direct aan de reclassering, die daarop direct besloot de werkstraf te retourneren aan het Openbaar Ministerie (OM).

Door een beslissing van de officier van justitie werden de resterende 162 uur werkstraf vervolgens omgezet in 82 dagen vervangende hechtenis. De rechtbank verklaarde het bezwaar van de man tegen de omzetting niet ontvankelijk, omdat hij niet op tijd bezwaar had gemaakt tegen de omzetting. Dat deed hij pas, zonder opgave van reden, nadat hij voor het uitzitten van de vervangende hechtenis was opgepakt.