O.G. Kush & lucht © crime-nieuws.nl

Nietsontziende dames wilden wietkwekers gijzelen en afpersen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Zwolle celstraffen van 3,5 en 4 jaar geëist tegen een 47-jarige moeder uit Almelo en haar 21-jarige dochter inzake voorbereidingshandelingen om wietkwekers te gijzelen en af te persen.

In januari 2015 is een onderzoek gestart naar verschillende hennepkwekerijen in onder andere Zwolle en omgeving. Begin april werd een grote hennepkwekerij ontdekt in Harderwijk. Twee mannen werden daarvoor aangehouden. Eén van de twee mannen bleken te worden gechanteerd door de 47-jarige vrouw. De andere man werd vervolgens ingezet als bemiddelaar. De vrouw kreeg tot twee keer toe zwijggeld betaald. Het ging om een bedrag van 2.500 euro en 10.000 euro .

De bemiddelaar maakte ook geluidsopnames en leverde die aan de politie. Daaruit bleek dat de moeder en dochter bezig waren met het voorbereiden van een gijzeling. De vrouwen bleken al gegevens te hebben verzameld over vermeende slachtoffers. Ze hadden namen, auto’s, kentekens, gegevens over kinderen en zelfs foto’s.

De geplande gijzeling wilden de dames uit laten voeren door Hells Angels. Ze hadden bedacht dat de gijzelaars door een nep arrestatieteam van den weg geplukt zouden worden. Er zou ook gesproken zijn over het afhakken van een vinger en over de mogelijkheid dat een gijzelaar het niet zou overleven.

“Het gemak waarmee gesproken wordt over een uit te voeren gijzeling, met mogelijk gruwelijke gevolgen voor de slachtoffers en eventuele nabestaanden, is bijna onvoorstelbaar. Opvallend is hoe snel de verdachten deze gruwelijke plannen goedkeuren, om vervolgens weer over te gaan tot wat voor hen het belangrijkste is: het geld”, aldus de officier van justitie. De rechtbank doet over ongeveer twee weken uitspraak.