Wildwest achtervolging na melding diefstal eindigt met crash tegen politieauto

Een wilde achtervolging is in Soest geëindigd in een crash met een politieauto.

Agenten kregen vanochtend een melding van een diefstal uit een bestelbus in Bilthoven. Twee mannen zouden er met gereedschap vandoor zijn gegaan. ‘We kregen van de meldkamer het signalement van de auto, kenteken en rijrichting. Op de N234 zagen wij de auto in tegengestelde richting ons passeren. Wij draaiden om en reden op een afstand van drie tot vier auto’s achter het voertuig aan Soest in. We hadden inmiddels om ondersteuning van collega’s gevraagd.’ Aldus een woordvoerder.

De auto met daarin de verdachten dreigde steeds meer uit zicht te raken. ‘Hij volgde een onnavolgbare route door woonwijken en langs speeltuintjes. Omdat wij het vermoeden hadden dat ze ieder moment uit de auto zouden kunnen springen, hebben we het stopteken aangezet. Toen ging de auto er vandoor. De auto bereikte een snelheid van meer dan honderd kilometer per uur door een woonwijk. Over drempels, mensen moesten aan de kant springen. Het was echt wilde westen.’ 

De bestuurder van de auto reed een doodlopend weg in, hij moest een klein stukje achteruit en dat maakte het mogelijk voor de politie om er langs te komen. De bestuurder ramde de politieauto. Die was beschadigd en kon daardoor niet verder rijden. Opgeroepen agenten wisten de vluchtende bestuurder klem te rijden. Het gestolen gereedschap werd in de auto teruggevonden. Zowel de bestuurder als de bijrijder zijn aangehouden. Het rijbewijs van de man is ingenomen. De politie doet verder onderzoek naar de diefstal.