Willem Holleeder bij College Tour © NTR

Willem Holleeder en advocaten niet aanwezig bij zitting ‘schuld stond voor rechters al vast’

Willem Holleeder en zijn advocaten zullen tijdens de eerste pro-formazitting in het hoger beroep niet aanwezig zijn. Volgens de verdediging stond de schuld van zijn cliënt al voor de zitting vast.

De Amsterdamse rechtbank heeft Holleeder een maand geleden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het opdrachtgeven/betrokkenheid bij verschillende liquidaties. Het gaat om de moorden op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Daarnaast is de verdachte schuldig bevonden inzake de mislukte aanslag op John Mieremet in 2002 en de uiteindelijke liquidatie van Mieremet in 2005.

‘Het vonnis van de rechtbank bewijst de juistheid van de beleving van Willem Holleeder dat deze zich voorafgaand aan de aanvang en zeker ten tijde van de behandeling ter zitting een overtuiging had gevormd over zijn schuld of onschuld’, stelt Janssen in een openbaar gemaakte appelmemorie. Volgens de advocaat is dit een van de redenen dat de verdediging direct in hoger beroep is gegaan.

De advocaat noemt onder meer het feit dat er geen kritische vragen door de rechtbank werden gesteld aan de zussen Holleeder. Hun getuigenissen zijn voor waar aangenomen en de rechtbank heeft geen enkele kritische vraag gesteld aan de zussen. De verklaringen werden gezien als belangrijk bewijs tegen Willem Holleeder. Verder is er geen enkel technisch of ander soort bewijs inzake betrokkenheid van de verdachte bij liquidaties.