Woning in beslag en meerdere verdachten opgepakt in onderzoek naar hypotheekfraude

De politie Noord-Nederland heeft in een onderzoek naar hypotheekfraude een aantal verdachten aangehouden.

Eind 2021 werd het onderzoek gestart naar aanleiding van een incident dat in eerste instantie niets met de fraude te maken had. De politie stuitte gedurende dat onderzoek op berichtenverkeer waaruit bleek dat er mogelijk sprake was van hypotheekfraude. Op basis hiervan werd een nieuw onderzoek gestart. Uit de informatie bleek ook dat twee andere verdachten, een onafhankelijke hypotheekbemiddelaar en een ondernemer/werkgever, een essentiële rol speelden in deze fraude.

Namens de fraudeur werd via een hypotheekbemiddelaar de bank benaderd voor het aanvragen van een hypotheek voor de aanschaf van een woning. De fraudeur deed alsof hij in dienstverband was bij een kleine ondernemer in zijn sociale kring. De ondernemer gaf daarop een werkgeversverklaring en salarisstroken af. Op basis daarvan heeft de bank een hypotheek verstrekt.

In het kader van dit onderzoek is er in een kantoorpand in Coevorden een doorzoeking geweest. De politie heeft hier administratie en gegevensdragers in beslag genomen. De woning van de betreffende fraudeur is ook in beslag genomen. Er zijn in totaal drie personen aangehouden en vastgezet. Het gaat om een 43-jarige uit Enschede, een man van 42 uit Emmen en een man van 44 uit Coevorden.