Woningen, luxe auto’s en cash in beslag bij invallen voor witwassen 10 miljoen euro crimineel vermogen

De politie heeft in een onderzoek naar het witwassen van tien miljoen euro crimineel vermogen, invallen verricht en verdachten aangehouden.

Agenten hebben afgelopen maandag vijf verdachten aangehouden in het onderzoek naar criminele geldstromen. De officier van justitie van het Landelijk Parket vermoedt dat de mannen vanaf 2016 in totaal voor ongeveer tien miljoen euro hebben witgewassen door geldstromen af te dekken met valse facturen. Vier verdachten, afkomstig uit Rotterdam, Den Bosch, Soest en Huizen, zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. De verdachten zitten in beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun raadsman.

Het onderzoek naar de verdachten werd in 2019 al gestart na informatie van Financial Intelligence Unit (FIU) over verdachte transacties. Het vermoeden bestond dat betalingen vanuit schroothandelaren plaatsvonden op facturen waar geen dienst of levering tegenover stond. Het onderzoek leidde tot meerdere doorzoekingen in september 2020. Financieel rechercheurs van de Landelijke Recherche namen tijdens de doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden administratie, contant geld, gegevensdragers en vuurwapens in beslag.

De afgelopen maanden is verder onderzoek gedaan naar onder meer de in beslag genomen gegevensdragers en administratie. Dit leidde tot de aanhoudingen van de verdachten. Bij de actie is beslag gelegd op bankrekeningen, twee woningen en vier luxe auto’s. Daarnaast is 260.000 euro aangetroffen en eveneens in beslag genomen. Het onderzoek naar verdachte transacties wordt voortgezet.