Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Wrakingsverzoek Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. afgewezen in Marengo liquidatieproces

Het wrakingsverzoek van kroongetuige Nabil B. in het Marengo liquidatieproces, is afgewezen.

Dat betekent dat de rechtszaak met dezelfde rechters voortgezet zal worden. Er is niets van partijdigheid gebleken. Reden voor de wraking was het feit dat de rechtbank besloot om de verdediging niet de gelegenheid te geven om achter gesloten deuren de medische problemen die zouden spelen rond de kroongetuige toe te lichten. Volgenz de advocaten is hiermee de schijn van partijdigheid gewekt.

Door de medische problemen is B. niet in staat om verklaringen af te leggen. Wat er precies aan de hand is wilden de advocaten achter gesloten deuren toelichten. De medische problemen zouden al langer spelen. Peter Schouten, een van de advocaten, gaf in een toelichting aan dat Ridouan Taghi op een eerder moment in het strafproces wel in de gelegenheid is gesteld zijn persoonlijke omstandigheden achter gesloten deuren toe te lichten. Dat de kroongetuige dit nu niet mag, neigt volgens Schouten naar partijdigheid.

Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.