York M. & Jean W. vrijgesproken inzake liquidatiepoging op vice-president Satudarah

York M. & Jean W. zijn vrijgesproken voor de liquidatiepoging op Etous Belserang de vice-president van MC Satudarah Amsterdam.

Het OM had 9 jaar celstraf geëist tegen beide verdachten. De rechtbank in Haarlem acht het niet bewezen dat de verdachten schuldig waren aan het voorbereiden van een liquidatie.

In de nacht van 9 op 10 november 2011 kwamen meerdere meldingen binnen bij de meldkamer van Belserang die vertelde dat twee mannen in een auto het op hem hadden voorzien en hem wilden doden. Op het moment van de meldingen scheurden belserang en de verdachten op de A9 richting Zwanenburg.

Nabij Zwanenburg is de auto van de verdachten verongelukt. Toegesnelde agenten troffen in de omgeving van de verongelukte auto de 26-jarige verdachte Jean W. Verder werden dichtbij de auto een doorgeladen vuurwapen, munitie en andere spullen gevonden die gebruikt zouden kunnen worden bij een liquidatie.

Ondanks dat acht de rechtbank het niet bewezen dat de verdachten op weg waren naar een liquidatie. Wat wel bewezen is dat York & Jean het doorgeladen vuurwapen in hun bezit hadden. Voor dat feit zijn beide mannen veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden.

Volgens de rechtbank was het duidelijk dat York & Jean voorbereidingen hadden getroffen voor een misdadig doel. Alleen welk doel dat precies is, is niet concreet vastgesteld. ‘De bewijsmiddelen leveren slechts aanwijzingen op en dat is onvoldoende voor een veroordeling’, aldus de rechtbank.

York M. wordt ook verdacht van ondermeer een aanslag met een anti-tankwapen op de rechtbank in Amsterdam. Op 25 maart begint de behandeling van deze zaken.