© Politie

Zes aangiftes en 120 klachten over politiegeweld bij demonstratie coronamaatregelen op Malieveld

Er is een onderzoek ingesteld naar de uit de hand gelopen demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Er zijn zes aangiftes gedaan en 120 klachten binnengekomen over politiegeweld.

Dat meldt een woordvoerder van de Haagse politie. De meeste klachten zouden afkomstig zijn van mensen die zondag niet aanwezig waren bij de demonstratie. Verder zijn er aangiftes binnengekomen van politiegeweld. Ook de politie heeft aangifte gedaan, want een hondenbegeleider werd samen met zijn hond bekogeld en in het nauw gedreven door demonstranten. De agent zag zich daarop genoodzaakt om een waarschuwingsschot te lossen.

Er is online veel ophef over het optreden van de politie tijdens de demonstratie. Veel mensen zijn van mening dat de politie te hardhandig heeft ingegrepen. Ook Amnesty International roept het OM op om een onderzoek in te stellen naar het politiegeweld. ‘Meerdere agenten sloegen mensen met de wapenstok op het hoofd. Levensgevaarlijk en vrijwel nooit te rechtvaardigen’, aldus Amnesty op social media.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het nog te vroeg om te kunnen zeggen of er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld gaat worden naar het geweld gebruikt door de politie. ‘De politie is bezig de feiten en omstandigheden van de incidenten op een rij te zetten. Daarbij kijkt het OM mee’, meldt het OM.