Zes jaar cel en tbs voor met veel geweld gewapend ontsnappen uit tbs-kliniek

De rechtbank heeft zes jaar en tbs opgelegd voor een gewelddadige ontsnapping uit tbs-kliniek de Kijvelanden.

Op 1 maart 2020 ontsnapte een 53-jarige man samen met een andere gedetineerde met veel geweld uit de kliniek. De twee mannen hebben bij hun ontsnapping gedreigd met een mes en met een pistool. Zo werd het mes op de keel van een verpleegkundige van de tbs-kliniek gehouden en werd er een vuurwapen op hem gericht. Ook werd de taxichauffeur die klaarstond voor de kliniek, maar niets te maken had met de ontsnapping, met de dood bedreigd en gegijzeld. Daarnaast hebben de twee mannen de taxichauffeur gedwongen om te rijden. Later is de andere gedetineerde om het leven gekomen bij een schietpartij met de politie.

De rechtbank veroordeelt een 44-jarige vrouw tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Zij heeft een mobiele telefoon, vuurwapen en een mes de tbs-kliniek binnen gesmokkeld, terwijl zij wist dat deze gebruikt gingen worden voor de ontsnapping. De verdachte heeft geholpen bij deze ontsnapping en is medeplichtig aan de wederrechtelijke vrijheidsberoving en de dwang die daarop volgden. De rol van de vrouw moet niet worden onderschat, want zonder haar was het ontsnappingsplan nooit gelukt. Daarnaast wordt zij ook veroordeeld voor het mishandelen van een papegaai in 2018. Zij hield het dier in een doek en drukte het op de grond en vuurde met het gaspistool op de kop van de papegaai.

De rechtbank legt de man een lagere celstraf op dan geëist, omdat de eis van twaalf jaar zodanig hoog was, dat deze past bij strafbare feiten met dodelijke afloop, aldus de rechtbank. Naast de 6 jaar celstraf heeft de verdachte ook tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen.