Zes jaar cel geëist voor trekken kettingen van lichaam oudere vrouwen bij reeks straatroven door heel Nederland

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zes jaar cel geëist tegen een man voor het trekken van kettingen van oudere vrouwen bij straatroven.

De 26-jarige man uit Uithoorn wordt ervan verdacht door heel Nederland meerdere straatroven te hebben gepleegd, waarbij hij elke keer een oudere dame als slachtoffer koos en haar beroofde van haar sieraden door deze met geweld van haar lichaam te trekken.

De reeks straatroven werden tussen half april en begin juli 2020 door heel het land gepleegd. In totaal werd er 47 keer aangifte gedaan van een straatroof waarbij dezelfde werkwijze werd gebruikt. De slachtoffers werden plotseling benaderd door een man die bij hen sieraden van de hals of pols trok en er daarna snel vandoor ging: lopend, op een scooter of op een fiets. Sommige van de slachtoffers hielden striemen in de hals of op de pols aan de beroving over. Ook kwam het voor dat een slachtoffer viel en medische hulp nodig had.

Volgens de officier van justitie zijn er in totaal zestien zaken waarbij het bewezen kan worden dat de verdachte de straatroof pleegde. Daarnaast wordt hij nog verdacht van twee winkeldiefstallen en een mishandeling. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.