Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Zes jaar cel geëist voor voorbereiding moord op drilrapper bij confrontatie pier Scheveningen

Justitie heeft zes jaar gevangenisstraf geëist tegen een verdachte inzake voorbereidingshandelingen voor moord. De man maakte deel uit van een groep drillrappers die in augustus 2020 naar de Scheveningse pier zijn gegaan voor een confrontatie met een rivaliserende groep drillrappers.

De 20-jarige Rotterdammer hoorde zes jaar gevangenisstraf tegen zich eisen voor zijn rol bij de confrontatie. De man maakte deel uit van een groepje van vier dat met de auto vanuit Rotterdam naar Scheveningen reed. Vanuit de auto plaatste de leider volgens justitie van de drillrapformatie filmpjes op social media waarin een vuurwapen te zien was.

Aangekomen bij de pier troffen zij elf Rotterdammers die met het openbaar vervoer waren gekomen. Samen liepen ze de pier op, de 20-jarige Rotterdammer en de leider voorop. Toen zij de vier Amsterdammers zagen, liepen ze in eerste instantie verder. Maar kort daarop draaide de 20-jarige Rotterdammer zich om en ging de confrontatie aan met een van de Amsterdammers.

Hij greep hem bij de kleding en trok hem naar zich toe. Omstanders zagen hoe de Rotterdammer uit een schoudertasje een vuurwapen pakte. In de daarop volgende vechtpartij werd een 19-jarige Rotterdammer neergestoken. Er ontstond veel paniek op de pier en een grote groep jongens begon te rennen waaronder iemand met grote messen. Ook was op camerabeelden een (nog altijd voortvluchtige) Amsterdammer te zien die met een vuurwapen in de hand voorbij rende.

Een politieonderzoek werd gestart en leidde tot de aanhouding van twee Amsterdammers en twee Rotterdammers, namelijk de leider van de drillrapgroep en de 20-jarige die vandaag voor de rechter stond. De twee Amsterdammers zitten in voorarrest. De rechter heeft het voorarrest van de leider van de drillrapgroep geschorst.

Volgens de officier van justitie heeft de 20-jarige Rotterdammer zich schuldig gemaakt aan voorbereidingshandelingen voor moord door een vuurwapen mee te nemen naar de confrontatie met de Amsterdamse drillrappers. Daarnaast wordt de man ook verdacht van een beroving op 28 februari 2020 in de Haagse rapscene waarbij een Louis Vuitton-muts, sjaal en tasje werden gestolen. Ook heeft hij volgens  het OM in januari 2020 een meisje in Ridderkerk via een voicebericht bedreigd: ‘Wanneer ik jou zie, ga je kankerklappen krijgen!’

‘Hij heeft een vuurwapen meegenomen naar een ruzie met de bedoeling daarmee op de Amsterdammer te schieten en hem zo van het leven te beroven. Hij heeft het conflict met de Amsterdammers opgezocht. Hij heeft een vuurwapen meegenomen naar die ruzie en hij heeft dat uit zijn tas gepakt. Hij deed dat op een zomerse dag op een plek die op dat moment heel druk bezocht was. Onder meer door gezinnen met kleine kinderen.’ Aldus de officier van justitie. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.