Zes jaar cel voor zware explosie in woning Groningen bij maken pizzaschijven voor plofkraken

De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf voor voorbereiding van een plofkraak en het veroorzaken van een explosie in een woning Groningen.

op 1 mei vorig jaar ging het mis en vond er rond 19.30 uur een explosie plaats in de woning in de wijk Beijum. De complete achtergevel werd door de klap naar buiten geslagen en er ontstond veel schade aan de woning en omliggende panden. Een dag later werd duidelijk dat er nog meer explosieve stoffen in de woning aanwezig waren.

De rechtbank acht bewezen dat bewoner en zijn medeverdachte in de periode voor de explosie grondstoffen en materialen voor het produceren van TATP (een explosieve stof) hebben verzameld en dat zij zelf TATP hebben geproduceerd in de woning. Er lag TATP onder het bed te drogen en er lag ook TATP in een doos in de kledingkast. TATP is een krachtige springstof die gemakkelijk tot ontploffing komt. Daarnaast lag er ammoniumnitraat (stof die ook als explosief gebruikt kan worden) in de koelkast. Ook lagen in de woning zogenaamde pizzaschijven die verdachten hadden laten lassen. Dat zijn metalen voorwerpen waar explosieven in kunnen worden gestopt en waar plofkraken mee worden gepleegd. De rechtbank acht bewezen dat de door verdachten geproduceerde TATP op 1 mei 2020 tot ontploffing is gekomen.

De twee 28-jarige mannen zijn veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De opgelegde straffen zijn conform de eis van de officier van justitie. De rechtbank meldde nog het zeer kwalijk te vinden dat de verdachten na de explosie niet hebben gemeld dat er nog meer explosieve stoffen in de woning lagen. Hierdoor kwamen hulpverleners, medewerkers van de woningbouwcorporatie en buurtbewoners de woning hebben betreden onnodig in gevaar.

De vriendin van de bewoner van de woning is vrijgesproken. Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat zij op de hoogte was van de aanwezigheid van de explosieve stoffen en van de voorbereiding van een plofkraak. Tegen haar was drie jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie (OM).