© Crime-Nieuws.nl

Zes jaar voor smokkel 5091 kilo cocaïne via Antwerpen naar loods in Nederland

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de smokkel van 5091 kilo cocaïne naar Nederland.

Op 19 januari heeft het Openbaar Ministerie (OM) negen jaar gevangenisstraf geëist tegen de 45-jarige man uit Oss. ‘Verdachte heeft geen oog gehad voor de enorme maatschappelijke risico’s van zijn handelen. Gezien zijn ruim 2,5 ton in euro’s geleden verliezen door gokken, lijkt hij puur uit te zijn geweest op eigen financieel gewin.’ Aldus de officier van justitie.

De grote partij cocaïne zat verstopt in een container met bananen uit Colombia. De lading werd op 24 februari 2018 onderschept door de Belgische autoriteiten tijdens een controle in de haven van Antwerpen. Via het transportbedrijf van de verdachte is die container, waarin een kleine hoeveelheid teruggeplaatst was, van Antwerpen naar Nederland vervoerd. Toen de man samen met anderen de container in zijn bedrijf wilde lossen, viel de politie het pand binnen en werd aangehouden.

Bij de bepaling van de lengte van de op te leggen gevangenisstraf is, zo stelt de rechtbank, ook gelet op het volgende feit: de verdachte heeft enerzijds een belangrijke uitvoerende en binnen die uitvoering ook aansturende rol gespeeld door de container met zijn transportbedrijf te (laten) vervoeren. Maar anderzijds lijkt hij gehandeld te hebben in opdracht van degenen die uiteindelijk daadwerkelijk konden beschikken over de drugs.