© OM

Zes personen gepakt in Rotterdamse haven vrijgesproken van uithalen drugs in containers

Zes personen die verdacht worden van het uithalen van drugs uit containers in de Rotterdamse haven, zijn door het gerechtshof vrijgesproken.

Sinds 1 januari 2022 is er een zogenaamde uithalerswet, waardoor personen die zich hiermee bezighouden zwaarder gestraft kunnen worden. Dit wetsartikel maakt het mogelijk om zogenoemde uithalers aan te pakken, ook in gevallen waarin geen directe link is met -de invoer van- verdovende middelen. Voor gepleegde feiten vóór 1 januari 2022 geldt dit nieuwe wetsartikel echter niet, zoals bij deze zes zaken het geval is.

Het gerechtshof Den Haag heeft de verdachten vrijgesproken van betrokkenheid bij drugsinvoer met containers in het Rotterdamse havengebied. In alle zaken was er onvoldoende bewijs dat de verdachten met opzet hebben gehandeld om drugsinvoer voor te bereiden of te bevorderen. Wel bevonden de verdachten zich volgens het hof onbevoegd op het terrein van een containerterminal, maar niet is vast komen te staan met welke reden zij zich daar bevonden.