Zeven aanhoudingen inzake onderzoek naar import van partijen cocaïne

Dinsdag 4 juni zijn in een internationaal onderzoek naar de grootschalige import van cocaïne zeven mannen aangehouden in Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Den Haag, Oijen en Leiden. Eén van de verdachten sliep met een doorgeladen vuurwapen met zogenaamde hollow point kogels onder zijn kussen.

In totaal zijn er 23 woningen en bedrijfspanden doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op computers, administratie, contant geld, een vuurwapen, enkele kogelvrije vesten & bivakmutsen.

Vorige week had de politie aanwijzingen over een drugstransport dat verstopt zat in een partij bananen die via de haven van Antwerpen onderweg naar Nederland was. Daarop werd besloten om de container te doorzoeken. In totaal werd in de container ruim 285 kilogram cocaïne ontdekt. De chauffeur is direct aangehouden.

Onderzoek van justitie bracht tevens aan het licht dat de verdachten vermoedelijk ook bezig zijn geweest met een ander drugstransport vanuit Colombia naar Nederland. Een partij coke zou worden verscheept onder een deklading bananen. In april 2013 zou één van de verdachten zelf afgereisd zijn naar Colombia om orde op zaken te stellen in verband met een vertraging van het transport. Op 16 mei werd bij een controle in de haven van Santa Marta een partij van ruim 80 kilo cocaïne onderschept. Justitie vermoedt dat deze partij bestemd was voor de vandaag aangehouden verdachten in Nederland.

Vrijdag aanstaande zullen de verdachten worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Bron: OM