© OM

Zeven aanhoudingen na aantreffen ‘hotelcontainer’ uithalers en 1436 kilo cocaïne haven Rotterdam

In de Rotterdamse haven is een grote partij cocaïne onderschept en zijn zeven verdachten aangehouden.

Vorige week donderdag troffen douaniers een verdachte lege container aan op het haventerrein. Al snel kwamen zeven verdachten in beeld en zijn aangehouden. In de directe nabijheid werd een hotelcontainer aangetroffen, met daarin onder andere matrassen, slaapzakken, powerbanks en eten en drinken om voor een langere periode in de container te kunnen verblijven tot de partij binnen is gehaald. Deze hotelcontainer blijkt vorige week woensdag op het haventerrein te zijn geplaatst.

De hotelcontainer waar uithalers langere tijd in konden verblijven. © OM

Na onderzoek werd ook de desbetreffende container aangetroffen waar de cocaïne in was overgeplaatst. De douane trof bij een doorzoeking in die container 1436 kilo drugs aan. Het vermoeden is dat de verdachten de switchmethode hebben toegepast om de cocaïne vervolgens van het haventerrein te smokkelen. De verdachten zijn zeven mannen in de leeftijd van 21 tot en met 26 jaar uit Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Barendrecht. Ze worden verdacht van het invoeren van verdovende middelen en het overtreden van de uithalerswet.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, doet verder onderzoek naar de drugssmokkel en mogelijk andere betrokkenen. De drugs zijn inmiddels vernietigd.