De politie heeft zeven mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland.

Na een maandenlang strafrechtelijk onderzoek kwam een groep verdachten in beeld rond een 34-jarige man van Iraakse afkomst in Arnhem. In 2017 is hij veroordeeld voor poging tot uitreizen naar het strijdgebied van IS. Het onderzoek werd in april 2018 gestart na informatie van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) dat een groep een aanslag zou willen plegen.

De verdachten waren voor een aanslag op zoek naar AK47’s, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor een of meer (auto)bommen. Zij zochten ook mogelijkheden voor een training met vuurwapens en het gebruik van bomvesten. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege vergaande vorderingen van de verdachten.

Bij hun aanhouding waren de verdachten in de leeftijd van 21 tot 34 jaar in het bezit van vijf handvuurwapens. De mannen komen uit Arnhem (3), Rotterdam (2), Huissen (1) en Vlaardingen (1). De verdachten zitten vast in volledige beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.