Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Zeven verdachten veroordeeld voor witwassen en illegale gokzuilen in cafés en winkels Den Haag

De rechtbank Den Haag heeft zeven verdachten schuldig bevonden aan het plaatsen en beheren van illegale gokzuilen in horecagelegenheden en winkels.

Tussen april 2017 en april 2018, voornamelijk in Den Haag, vormden de zeven samen een criminele organisatie die aanzienlijke winsten behaalde door deze praktijken.

De drie leidende broers, respectievelijk 46, 39, en 35 jaar oud, krijgen elk een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 10 maanden met een proeftijd van twee jaar. De overige ondersteunende verdachten, variërend in leeftijd van 34 tot 39 jaar, ontvangen elk een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van 5 maanden.

Illegale Gokzuilen: Werkwijze en Onderzoek

De zaak kwam aan het licht dankzij anonieme meldingen bij opsporingsdiensten. De groep exploitanten had op grote schaal illegale gokzuilen verspreid bij ondernemers en was betrokken bij het witwassen van de verdiende geldbedragen. De politie onderzocht zestien bedrijven nauwkeurig, maar het is waarschijnlijk dat nog eens vijfenvijftig andere ondernemingen betrokken waren bij illegaal gokken, gefaciliteerd door deze criminele organisatie.

Een gokzuil bestond uit een computer met speciale software. Deze werd geplaatst in verschillende horecagelegenheden en winkels. De klant, meestal een gokker op sportwedstrijden zoals voetbal, betaalde contant aan de ondernemer en plaatste vervolgens zijn gok via de zuil. Bij succes keerde de ondernemer het bedrag contant uit aan de klant.

Oordeel Rechtbank en Strafmaat

De rechtbank oordeelde dat de zeven verdachten een duurzaam en gestructureerd samenwerkingsverband vormden, waarbij ze een groot aantal ondernemingen, voornamelijk horecagelegenheden, voorzagen van gokzuilen. Deze werden ingezet voor illegaal online gokken op sportwedstrijden, waarbij op professionele en grootschalige wijze winsten werden behaald. Daarnaast werden de inkomsten uit deze illegale gokactiviteiten witgewassen.

Ondanks de complexiteit en omvang van het onderzoek duurde het langer dan nodig om de zaken voor de rechter te brengen. De rechtbank nam dit mee in de strafmaat, maar alle verdachten zijn ook veroordeeld tot het betalen van een geldbedrag aan de staat.